Patru criterii care fac diferenta cand muncesti de acasa si comunici online

Patru criterii care fac diferenta cand muncesti de acasa si comunici online.                                            Reading Time: 5 min

 

Odată cu WFH (Work From Home), nu doar flow-ul activităților se schimbă, ci și comunicarea. În acest context, cum poți eficientiza comunicarea online atunci când muncesti de acasa? La această nevoie ne-a răspuns partenerul furnizor Andrei Țigănaș, sculptor de voci.

Iată sfaturile și criteriile care fac diferenta cand muncesti de acasa si comunici online:

 

În 2017 mi-am deschis prima mea firmă cu ajutorul căruia am început să țin pe Skype sesiuni unu la unu de voce, dicție și oratorie.  A fost, concret, momentul când am început să lucrez de acasă și să profit la maximum de binefacerile mediului online.  Schimbarea a fost pentru mine destul de serioasă la acea vreme. 12 ani mă obișnuisem să mă trezesc dimineața și să merg la serviciu. În toate locurile în care am muncit, radio, televiziune, universitate sau agenții de publicitate, exista un program de lucru fix și un birou pe care trebuia să-l onorez.  Indiferent că doream sau nu, aveam parte de un cadru care îmi garanta că munca mea e dusă la capăt și dă rezultate.

Mulți prieteni care trecuseră prin experiența muncii remote mi-au cântat „prohodul” și mi-au dat „sentințe” încă de dinainte să mă apuc de treabă.

 • Vei mânca mult, că doar ai bucătăria aproape, te vei mișca mai puțin și în curând vei arăta ca o bilă.
 • Vei umbla netuns, nebărbierit și vai de capul tău.
 • Te vei obișnui tot mai mult cu apartamentul tău, vei ieși rar din casă, la fel ca pensionarii și vei deveni, ușor, o făptură antisocială.

În realitate, cei doi ani pe care i-am muncit din apartamentul meu de bloc de la Cluj au fost, poate, cei mai transformatori din viața mea. Puneam statul acasă pe pauză doar când țineam traininguri în companii pentru că, firește, acolo mă deplasam. Astăzi, pentru că am un copil, iar munca mea s-a intensificat, muncesc din nou într-un birou în afara casei. Totuși, mult din activitatea mea a rămas online, în mod deosebit când țin sesiuni unu la unu, webinarii sau conferințe online.

Subiectul momentului, coronavirusul, readuce pe tapet tema muncii remote, online.

Mulți salariați sunt rugați să rămână acasă din motive de siguranță și de sănătate publică, iar asta le schimbă radical stilul de lucru. Dar suntem, oare, îndeajuns de pregătiți să comunicăm online? Aici nu mă refer la like-uri pe Facebook, ci la interacțiuni profunde cu mize profesionale mai mari. 🙂

 

Am să vă împărtășesc, prin urmare, patru criterii simple pe care să le ai în vedere atunci când îți pregătești un video call când muncesti de acasa. Am să defalc cele patru criterii pe două etape:

 1. Pregătire – tot ceea ce faci până intri în call
 2. Livrare – ceea ce faci în timpul conversației

Să începem! 🙂

Patru criterii care fac diferenta cand muncesti de acasa si comunici online.

 

 1. ETAPA DE PREGĂTIRE

Criteriul 1: SET –UP   

Cred că reușita unei conversații profesionale online depinde foarte mult de modul în care spațiul este configurat și pus la punct astfel încât conferințele tale să nu fie bruiate și întrerupte.

Am să pun la set-up câteva sugestii care mie mi-au fost de mare ajutor.

 • Pune interfonul pe mute

Locuiesc la etajul 2 într-un bloc într-un bloc “Ceaușescu style”. În fiecare dimineață la ora 10, exact când eram mai în flow cu un Skype, webinar sau conferință online, își făceau apariția, pe rând, următorii:

 • Poșta
 • Citire contor apă rece
 • Citire contor gaz și electricitate
 • Promoteri de la firme de protezare dentară, partide politice și reviste pe teme religioase care trebuiau plasate în poștele de la scara blocului

Victimele sigure ale „colindătorilor” de mai sus erau, de obicei, vecinii de la parter (pensionari) și, apoi, cei de la etajul 1. Totuși, când vecinii de la etajele inferioare lipseau de acasă măgăreața pica pe mine: deschideți, vă rog, să lăsăm în poște niște materiale –  e suficient să-ți strice tot zenul și să-ți reintri greu în fluxul de muncă inițial.

 • Alege-ți un spațiu fix în care vei lucra

Poate să fie o cameră de studiu, livingul, bucătăria dacă nu are vase murdare în chiuvetă sau ghirlande de usturoi care atârnă pe pereți. Esențial e să dispui de un loc care să-ți aparțină ca la serviciu. Un loc în care ceilalți membri să nu se vâre fără acordul tău. 🙂

Exact în perioada mea de muncă remote a făcut carieră clipul cu jurnalistul CNN pe care copiii îl întrerup în plină transmisie live. La mine a mers mai simplu: soția pleca dimineața la serviciu, iar eu, ca un “naughty boy”, puneam stăpânire pe tot cuibul conjugal până la 18 seara când ne reîntregeam. În sufragerie aveam un birou în care nimeni în afară de mine nu avea voie să-și lase „efectele”. Dacă mi se muta pixul cu un centimetru mai la dreapta, versiunea mea “grumpy” ieșea rapid la iveală.

 • Fă-ți un decor minimalist

Regula este valabilă în mod deosebit pentru conferințele cu video pentru că decorul din spate participă la atmosfera din video call. Aș evita pe cât posibil spațiile încărcate cu dulapuri, etajere, tablouri, tapete cu desen și alte elemente care distrag atenția.

 

Criteriul 2: DRESS CODE

Mărturisesc că vestimentația mea nu s-a schimbat foarte tare în momentul în care am făcut trecerea de la angajat în birou la antreprenor acasă. Dimineața, după duș și bărbierit, mă echipam tot în cămăși albe călcate și pantaloni de oraș chiar și atunci când nu aveam Skype-uri, ci pregăteam traininguri sau făceam muncă managerială, administrativă. Singura „aroganță” pe care mi-am permis-o în cei doi ani de acasă a fost să umblu desculț, adică în picioarele goale, fără ciorapi. Nicidecum cu șlapi sau motănei pentru care am o respingere față de ei.

Ca fost aikidoka, judoka și karateka îmi doream să resimt atmosfera de „tatami”, cea în care mă luptam pe saltea cu picioarele goale, iar confortul casei îmi putea oferi așa ceva.

În rest, am continuat să lucrez în ținută de oraș pentru că simțeam altă forță în voce, atitudine și limbajul corpului.

 

Criteriul 3. TEHNOLOGIE

În timpul celor „doi ani de acasă” mi-am îmbogățit workshopurile de comunicare cu un modul de improvizații.

De ce? Simplu.

Dacă e un om pe lumea asta care s-o pățească tehnic la tot pasul, cu bug-uri, device-uri stricate, conexiune internet slabă, ăla sunt eu. Așa am învățat că, atunci când tehnica ți-e ostilă, prezența de spirit și anticiparea fac totul.

Am să pun aici o listă de trucuri pentru o comunicare online reușită d.p.d.v tehnic:

 • Fă o probă video și audio cu 5 minute înainte să începi call-ul.

Regula e valabilă în mod deosebit atunci când te așteaptă o conferință cu cel puțin 3-4 persoane. Colegii tăi dominanți, colerici și hiperactivi vor face implozie dacă îi ții 10 minute online și îi plictisești cu:

 • alo, se aude?
 • Mirciulică, tu te-ai logat?
 • O așteptăm pe Loredana să-și rezolve problema cu semnalul
 • Test, test

Fă toată chestia asta înainte de ora stabilită ca să nu mâncați din timpul alocat conferinței.

 • Ține lângă tine telefonul gata încărcat și pregătit

De n ori mi-au picat Skype-urile la laptop din motive de conexiune slabă la internet. Un telefon încărcat și conectat la net pe date mobile este o soluție de avarie pe care merită să o ai pregătită. Just in case.

 • Întreabă

Ești gazda call-ului? Joacă-ți rolul de la bun început și întreabă participanții dacă:

 • Se aude suficient de clar
 • Se vede bine
 • Totul e ok
 1. ETAPA DE LIVRARE

Am să închei lista de criterii cu unul esențial care te pot ajuta să dai energie call-ului.

Criteriul 4: CUM COMUNICI

Îți las două trucuri simple chiar dacă al doilea te va enerva.

 • Amplifică: vocea, intonația, limbajul corpului

Concret, Skype-ul, Zoom meetingul, sau orice altă formă de interacțiune video sunt contexte în care ești nevoit să vorbești altfel, adică mai tare, mai clar și mai apăsat.

Concret, regula „AMPLIFICĂ” se referă la dicție, volumul vocii și intonație, dar dacă vrei să atacăm subiectul pe larg te invit să îl discutăm separat de acest articol. Promit că-ți împărtășesc cât mai multe din ceea ce am învățat în 15 ani de comunicare despre modul în care ne putem modula vocea în conferințe online.

 • Stai în picioare în timpul callului

Da, e o soluție care îți va crește nivelul de energie mai ales dacă tu ești moderatorul.

Simplul fapt că ai mâinile libere și că gesticulezi în timp ce vorbești, că stai pe toată talpa, se va simți în vocea și intonația ta.

Dacă ești începător în comunicarea video te rog respectă regula asta. Dacă faci 8 Skype-uri pe zi și de peste 5 ani atunci poți să te mai așezi din când în când, dar să ții spatele drept. 🙂

 

Așadar, hai să recapitulăm cele 4 criterii care fac diferența într-un call reușit.

Etapa de pregătire

 • Set-up
 • Dress code
 • Tehnologie

Etapa de livrare

 • Cum comunici

Ca o concluzie, e mai fain să stai cu omul față în față și să povestești cu el câte în lună și în stele, însă e tot mai clar că secolul vitezei, coranvirusul și multe alte motive ne împing mult în mediul online. Iată de ce e important să facem tot ceea ce ține de noi ca să transformăm call-urile într-o experiență cât mai bună pentru interlocutori.

 

P.S.

Dacă vrei să afli mai multe trucuri simple despre cum să ai o voce și o dicție impozante atunci când comunici în calluri, te rog completează chestionarul pe care l-au creat colegii mei de la Qriser.

Tema despre care pot să-ți vorbesc mai multe este Cele cinci pârghii ale vocii care te ajută să vorbești mai ușor în Call-uri și Conferințe.

 

Despre partenerul furnizor Andrei Țigănaș:

Patru criterii care fac diferenta cand muncesti de acasa si comunici online.

Este „sculptor de voci”, adică antrenor de voce, dicție și oratorie. Susține traininguri și ateliere în firme cu oameni de vânzări, customer support și manageri de proiecte.

Andrei lucrează în comunicare de 15 ani. Îl găsești în versiune extinsă aici și aici.

 

 

Dacă te preocupă aceste teme și vrei să primești materialele, lasă-ne un mesaj aici. Aici poți afla cum să integrezi angajații care lucrează de acasă, iar în acest articol povestim despre cum se adaptează comunitatea Qriser la WFH.

Dacă te interesează și alte teme pentru a ajuta oamenii să se adapteze cât mai ușor noului context, puteți să ne scrieți aici sau în căsuța de chat și promitem să fim cât mai prompți.

 

Ți-a plăcut și vrei să citești și alte povești despre învățare? Aici te poți înregistra la newsletterul Qriser!

Urmărește-ne pe conturile de Facebook și Linked in pentru a fi mereu la curent cu noutățile comunității Qriser!

 

Comunitatea Qriser îți aduce cele mai bune programe de învățare continuă.

Când ai nevoie. Unde ai nevoie.

Lasă un comentariu