Mirela Horumbă – Psihologul Părinților

„Ca să atingi o țintă care are sens și aduce împlinire pentru tine, prima dată trebuie să o vezi în mintea ta, apoi să acționezi în consecință”. Spune Mirela Horumbă

 

 

Cine este Mirela Horumbă și cum ai făcut pasul în lumea training-ului?

Pot spune despre mine că sunt un om deschis optimizării personale , pentru că însăși viața este o permanentă lecție de învățare. Sunt pasionată de psihologie și neuroștiințe, iar pe cartea mea de vizită sunt psiholog practicant cu drept de liberă practică acreditat de Colegiul Psihologilor din România, cu certificare internaţională în metoda Kids Skills și metoda Feuerstein Instrumental Enrichment, educator parental la Circle of Security ( www.mirelahorumba.ro).

Sunt absolventă a Facultății de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea Bucureşti, precum și a programului masteral “Psihodiagnoză, psihoterapie experienţială unificatoare ( PEU ) şi dezvoltare personală”.

Am stagii de formare în art-terapie, inteligență emoțională și rezistență la schimbare, dramaterapie, hipnoză, managementul stresului, psihodiagnoză și psihoterapie experiențial unificatoare, analiză tranzacțională, programare neurolingvistică, terapie sistemică de familie, cuplu şi copil, tehnici de eliberare emoțională, constelații familiale, mindfulness.

Sunt trainer certificat CNFPA. Sunt formator de formatori în educația adulților și trainer de optimizare și dezvoltare personală.

Și nu în ultimul rând am și o formație academică de inginer, ceea ce mă ajută foarte mult în programele de training pe care le concep și susțin.

 

Care sunt temele de focus în programele tale? De ce ai ales aceste teme?

 

Temele de focus în programele mele sunt cele legate de inteligența emoțională, creșterea stimei de sine, comunicarea pașnică și rezolvarea de conflicte, managementul stresului, educația părinților, teme pe care le-am ales tocmai pentru că eu însămi am făcut acest parcurs personal și știu care este plusul de calitate pe care îl poate aduce în viața oamenilor.

 

Cum ți-ai construit expertiza și cum îți actualizezi conceptele, metodele, pentru a aduce relevanță cursanților tăi?

 

Sunt o adeptă a învățării pe toată durata vieții, așa că același model îl aplic și eu însămi. Facultatea de psihologie a fost o alegere de maturitate deoarece am înțeles că de fapt în viața noastră, în relațiile noastre, este nevoie să cunoaștem mai mult despre nevoile, motivațiile și comportamentele noastre ca ființe umane. Particip la multe cursuri, conferințe, seminarii care au legătură cu noutățile din zona psihologiei și neuroștiințelor tocmai pentru a aduce cunoștințe de ultima ora validate științific. Multe din teoriile pe care ne bazăm în trecut s-au dovedit a fi false, ba mai mult potrivnice scopurilor noastre. De asemenea , de un mare ajutor îmi este feedback-ul pe care îl primesc de la participanții la programele mele, articolele pe care le citesc despre nevoile din companii, totul completat și de expertiza de consiliere psihologică din cabinet.

 

 

Una dintre temele abordate de tine este “Inteligența emoțională”, atât de importantă în zilele noastre. Cum se poate dezvolta inteligența emoțională? Și când ar trebui să începem, ca oameni, să ne pregătim în acest sens?

 

Una dintre temele mele de suflet este cea legată de inteligența emoțională, un domeniu care începe să fie înțeles și aplicat și în România. Aceasta a fost ingredientul unei vieți de calitate întotdeauna. Cea care aduce liniștea sufletească atunci când înveți să o aplici corect. Pentru omul modern pare o noutate, însă înțelepciunea (am putea spune că este o altă denumire a acesteia) nu a apărut astăzi, acum doar ne străduim să o aplicăm conștient. Inteligența emoțională merge mână în mână cu o stimă de sine ridicată, care ni se formează în copilărie. Dacă nu avem acest capital interior de la început, putem să ni-l creăm la orice vârstă.

Desigur că , așa cum știm deja, cu cât acționăm mai devreme cu atât mai bine. Cum se poate dezvolta inteligența emoțională? Prin analiză personală, conștientizare urmată de acțiune, desigur. Pare simplu, dar este o muncă susținută și o determinare pe măsură, care uneori te supune unor provocări consistente.

 

Lumea te știe ca “Mirela Horumbă – Psihologul părinților”. De cât timp practici consiliere în Parenting? Care sunt cele mai întâlnite probleme de Parenting la cei ce au o viață profesională activă? Și cum ar trebui să depășească aceste probleme?

 

Îmi place mult să lucrez în zona de educație a părinților, sau parenting cum o întâlnim în vocabularul modern. Am o experiență de 15 ani în acest domeniu al educației conștiente a copiilor. Sunt foarte multe proiecte sociale pe care le-am desfășurat, inclusiv „1 Iunie – zi liberă pentru părinți”. Situațiile și întrebările părinților cu care mă întâlnesc în activitatea mea privesc mai ales completarea de cunoștințe privind dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor, provocările din zona socială. Prieteniile, școala, tehnologia , alegerea unei cariere, comunicarea parentală sănătoasă și petrecerea timpului de calitate se numără printre ele.

Împreună, stabilim proiecte comune, personalizate, pentru că nu există rețete universal valabile, există doar niște principii corecte psihologic. Și mai ales demitizăm unele practici tradiționale, fiind foarte atenți cu ce le înlocuim. Adesea părinții își dau seama că schimbarea este mai ales la ei și mai puțin la copiii lor.

În acest sens am dezvoltat un program de psiho-educație parentală: „Busola Părinților”, înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM).

 

 

Profesezi atât în formate de 1-la-1, cât și cu grupuri. Cum stabilești încrederea și deschiderea oamenilor cu care lucrezi în cele 2 formate? Când ar trebui un om să apeleze la consiliere 1-la-1 și când să participe la programe de grup?

 

Este adevărat, lucrez în cele două formate în funcție de tematica solicitării și a persoanei. Este foarte important să știi să te raportezi corect la persoana pe care o ai în fața ta. Unele persoane, deși se pot încadra într-un grup, nu doresc expunere și invers în cadrul unor grupuri consilierea poate continua într-un format de 1la1. Ritmul și felul în care dorește persoana să lucreze cu tine este individual și trebuie respectat. Fiecare poate avea perioade sau teme de rezolvat pentru care este mai potrivit un format sau altul.

 

Care sunt cele mai mari satisfacții pe care le obții tu din consiliere și training?

 

Cele mai mari satisfacții pentru mine sunt legate de “licărul de sclipire din privire” când apare câte un “Aha!”! Atunci când îmi dau seama că prin întâlnirea cu mine, omul din fața mea se poate bucura mai mult de viața lui, sunt încântată pentru faptul că am făcut echipă bună cu el. De asemenea mai sunt momentele când apar lacrimile de bucurie sau uneori îmbrățișările, este vorba despre acel contact uman autentic de profunzime. Și uneori, un cuvânt , o frază , o carte sau un eveniment recomandat mă ajută și pe mine în evoluția mea personală … nimic nu este întâmplător!

 

De curând te-ai “întâlnit” cu Qriser – ce înseamnă comunitatea Qriser pentru ține? Ce putem face, împreună, pentru creșterea interesului general în dezvoltare prin învățare continuă?

 

Aș spune că întâlnirea cu comunitatea Qriser este ceea ce eu numesc o sincronicitate. Atunci când ești pregătit pentru a anumită experiență ea chiar se materializează, și așa s-a întâmplat și cu noi. Cred că împreună putem face ca învățarea continuă de-a lungul vieții să fie o realitate a multor oameni. Secolul în care suntem ne supune multor schimbări atât de rapide încât uneori avem impresia că suntem pur și simplu aspirați de alții. Chiar dacă lucrurile exterioare nouă sunt diferite economic și social cu o viteză uluitoare, avem o constantă în viața noastră: echilibrul emoțional. Acesta se învață și ne dă putere să mergem mai departe și să avem încredere în noi-înșine, singurele persoane pe care ne putem baza întotdeauna… iată ce putem face împreună!

 

Un gând de la Mirela Horumbă pentru cititorii noștri, în loc de concluzie

 

Ca să atingi o țintă care are sens și aduce împlinire pentru tine, prima dată trebuie să o vezi în mintea ta, apoi să acționezi în consecință!

 

Programele din platforma Qriser organizate de Mirela Horumbă.

Comunitatea Qriser îți aduce cele mai bune programe de învățare continuă.

Când ai nevoie. Unde ai nevoie.

 

 

Lasă un comentariu