Despre Project Management cu Ștefan Bădescu

„Nu există rețete ale succesului în proiecte și în afaceri care să vină fără munca de cunoaștere”. Spune Ștefan Bădescu, trainer de Project Management

 

 

Pe scurt despre background-ul ACCEDIO – de câți ani s-a lansat acest proiect? Care sunt ariile de training acoperite? Ce ne poți spune despre echipă?

Am luat ființă în 2002, după mulți ani de training și consultanță. Fondatorul, doamna Emilia Cernăianu, a lucrat în training pe granturi Norvegiene încă din cenușiul an 1990. Amintesc că minerii amenințau pe atunci Bucureștiul, și că au făcut-o până prin 1999. Prin 2012, doamna Emilia Cernăianu a ieșit din afaceri, alocându-și întregul timp artelor, pasiunea dânsei de o viață.

Așa se face că am preluat eu, Ștefan Bădescu acest business, fiind printre primii angajați în 2002.

La Accedio, trainerii au o reală pasiune pentru management, chiar dacă vin din arii atât de diferite. Suntem o echipă veche, cel mai nou trainer lucrează cu noi de 7 ani.

Domeniile noastre de expertiză sunt: Change Management (Proceduri digerabile), Managementul Resurselor Umane (leadership, motivare, echipe), Project Management, Microsoft Project, Managementul Stocurilor, Comunicare Organziationala, Tehnici de Prezentare, Tehnici de Vânzări și de Comunicare Persuasivă.

Ne respectăm meseria, și implicit pe noi ca traineri. Suntem cei care renunțăm la un client care își dorește să facă Teambuilding cu ajutorul băuturii, și al jocurilor de competiție fără legătură cu elemente de comunicare persuasivă, motivare, organizare, sau leadership.

 

Cine este Ștefan Bădescu? Și cum ai intrat în domeniul trainingurilor?

Ștefan Bădescu este un tânăr de 36 de ani, care a intrat în training de pe la 18 ani, și care a ieșit de mai multe ori ca să încerce și alte joburi mult mai bănoase. În toți acești ani, a revenit în firme de training, cum ar fi Svasta, Extreme Training, Aleron, Repliqa, ICG, Accedio, și abia târziu și-a dat seama că îi place atât de mult ceea ce face, că este o șansă extraordinară să intri în contact cu tot felul de oameni, din tot felul de organizații, și că este un privilegiu atât de mare ca aceștia să îți ceară ajutorul, încât a decis să facă mereu asta, chiar dacă nu este business-ul care aduce cea mai mare parte din venituri.

Banii vin din vicii, din FMCG, din luxury, iar pentru învățare se alocă ce a mai rămas, sau chiar nimic. Dar să nu ne plângem, o ducem mult mai bine decât editorii, sau artiștii plastici.

Pe scurt, experiența sa vine din: Retail (shopping malls & FMCG), a lucrat chiar și pentru Comisia Europeană, chiar în miezul acesteia.

Ai ales să oferi training-uri pe tematica Project Management-ului. Cum ai ales acest domeniu? Cât de mare este nevoie de dezvoltare în Project Management în piața noastră?

De ce Project Management? pentru că îmi place managementul. Am convingerea că doar așa putem ajunge din urmă civilizațiile din jurul nostru, și doar așa putem să lucrăm mai puțin, dar mai bine.

Project Management, înseamnă 10 arii de Management General. Este esența a ceea ce este mai de valoare dintre metodele și conceptele de Management.
Am avut norocul ca Project Managementul să mă aleagă pe mine, să intru printr-o mare șansă, foarte tânăr fiind, într-un proiect mare. Mult după ce s-a terminat mi-am dat seama că am făcut Project Management, și că deși a fost vorba de un proiect de outsourcing din energie, etapele, principiile și chiar instrumentele sunt aceleași și în …Retail să zicem.

Nevoia de Project Management pe piața din România este uriașă. Imaginați-vă ingineri constructori, Project Manageri, care folosesc Mircosoft Project, și care nu știu să facă o dependență între activități, să găsească un drum critic, să niveleze resurse, sau să aplice câteva tehnici elementare de motivare a oamenilor, de leadership.
Softul este extraordinar, pentru multe companii însă e scump, fac eforturi, iar după ce îl iau, observă că habar nu au ce să facă cu el.

E ca și cum v-aș da excel, dar n-ați ști tabla înmulțiri până la 100.
Americanii au o vorbă: GIGO (garbage in, garbage out).

Ce “câștigă” un participant ce învață despre Project Management? Dar o organizație? De ce ar trebui un manager să își încurajeze echipa să se dezvolte în această tematică?

Un participant află de la cursul de Project Management cât de mult are de învățat, că aventura abia începe după 4 zile pline de curs. Că nu există rețete ale succesului în proiecte și în afaceri care să vină fără munca de cunoaștere.

Mulți află cu stupoare că și acum 2500 de ani se făcea un management extraordinar de către unele popoare. Gândiți-vă numai că Alexandru Macedon, a reușit să-și motiveze mica sa armată, să înfrunte popoare mult mai numeroase, să treacă Himalaya, în dorința de a ajunge la capătul celălalt al lumii.
Sau mai plastic pentru noi românii, haideți să ne imaginăm că este posibil ca un pod peste Dunăre să se facă în mai puțin de 1 an.
Ei bine, Traian l-a construit acum 1900 de ani, și a avut standarde înalte de calitate, iar lungimea sa a a fost inegalabilă 1800 de ani.

Toate astea, s-au făcut cu bani, cu eforturi, armata romană era una de profesioniști, constructorii erau plătiți, nu lucrau cu sila, cum s-a făcut în regimul comunist. Acolo unde dai cu biciul nu mai e niciun Management.

Care au fost cele mai mari satisfacții ale tale din sala de training? Când simți că timpul investit produce valoare?

Cea mai mare satisfacție a venit în momentul în care mi-a fost foarte foarte greu să mai continui, măcinat de gândul că veniturile nu acopereau costurile. Într-o secundă mi-am dat seama că pot privi lucrurile altfel, că este un privilegiu ca eu să plătesc pentru ca oamenii să mă asculte, că este o meserie de care m-am îndrăgostit, și că trebuie să accept și momentele în care financiar e mai greu. Să îmi reamintesc că trainingul nu îmbogățește, că este o meserie ca oricare alta, pe care am avut privilegiul să o aleg.

Organizam training, stătusem în sală de peste 7 ani, dar nu aveam curajul să pășesc.

Am plătit un trainer ca să fie în spatele meu. Îmi era mare frică de eșec, eu care nu reușisem niciodată să învăț o poezie pe dinafară, acum trebuia să vorbesc 8 ore, 4 zile la rând.

Abia la finalul zilei, mi-am dat seama că plecase de multă vreme din sală.

De atunci, lucrurile s-au schimbat, îmi e frică că în doar 4 zile, îmi va fi imposibil sa comprim un program cel puțin atât de stufos. Aș avea nevoie de vreo 8, dar ce companie ar oferi atâtea zile angajaților pentru dezvoltare?

 

Un gând, în loc de concluzie.

Oamenii nu greșesc, însă procedurile, comunicarea, motivarea, acestea sunt cele care eșuează, iar pentru acestea, singurul vinovat este Managerul.

 

Urmărește-ne pe conturile de Facebook și Linked in pentru a fi mereu la curent cu noutățile comunității Qriser!

Programele din platforma Qriser organizate de Accedio.

Comunitatea Qriser îți aduce cele mai bune programe de învățare continuă.

Când ai nevoie. Unde ai nevoie.

 

Lasă un comentariu