Interviu cu Andrei Țigănaș – sculptor de voci

Fiecare cursant are un buton pe care, odată ce l-ai atins, declicul se produce

  

1. Pe scurt, despre tine și compania ta.

 

Câteva rânduri despre mine. 🙂

Lucrez în domeniul comunicării de 14 ani.

Am avut 3 mari etape în cariera de până acum și din toate 3 am învățat câte ceva.

Prima etapă a fost cea în care am lucrat în audiovizual: la radio ca prezentator de știri și la televiziune ca reporter și voiceover.

Am învățat să nu mai fiu așa de timid și să comunic sub presiune atunci când beculețul roșu de live se aprinde și intri în direct. Tot la radio am lucrat ca un dement ca să scap de accentul meu neaoș de ardelean și să vorbesc o limbă română neutră fonetic.

Cea de-a doua etapă a fost profesoratul în facultate. Am ținut seminarii, laboratoare și chiar cursuri pe parcursul celor 3 ani de doctorat în marketing. Studenții m-au învățat că oamenii vor fi atenți la tine și te vor urmări doar atunci când știi să le câștigi interesul.

Cea de-a treia etapă a fost publicitatea. Am lucrat în 2 agenții care m-au învățat să mă descurc atunci când susțin prezentări în fața interlocutorilor incomozi: antreprenori versați, manageri de top din companii mari etc. Astăzi „sculptez” voci. Concret, îmi pun la bătaie toate experiențele pe care le-am acumulat la microfoanele de radio și televiziune, catedră și în prezentările pe care  le-am ținut. Ajut oamenii maturi profesional dar care-și caută nivelul următor să aibă o dicție mai bună, o voce lucrată și să transmită încredere și simpatie atunci când vorbesc.

2. Activezi de mulți ani în domeniul trainingurilor din România. Cum de ai ales acest drum? Cum e experiența de până acum (cu bune și mai puțin bune)?

 

Ca tot omul am început în joacă.

Un prieten din Botoșani care avea canal de Youtube m-a rugat să-l antrenez pentru video-urile pe care urma să le înregistreze. Simțea că are nevoie de ajutor ca să dea „profi” pe ecran. Experiența mea cu prietenul respectiv a fost atât de faină încât am repetat-o. La un moment dat am început să mă întreb: „cum aș putea să multiplic experiența cu amicul din Botoșani, dar într-un model standardizat și bine pus la punct?” Nu făcusem business nici măcar o zi în viața mea așa că am recurs la următoarea stratagemă.

Mi-am sunat 5 „tovarăși”, cum ar spune băieții din spatele blocului:  un antreprenor, un online marketer, un trainer, un om de vânzări și un manager. Toți cei 5 prieteni erau, practic, modele pentru mine. Erau oameni care își făceau meseria la vârf și aveau rezultate remarcabile.

I-am sunat pe cei 5 experți și le-am propus o „combinație”, cum ar zice tot băieții de la bloc. Le-am spus așa: „Eu vă ofer pe Skype un mastermind de 4 luni în care vă pun pe masă tot ceea ce știu în materie de oratorie, voce, dicție, prezentări în public. Voi mă ajutați la urmă să creez un model coerent, închegat pe care să-l pot replica și pentru alți cursanți”.

Toți au acceptat deal-ul și a început distracția. În fiecare miercuri la ora 6 dimineața intram cu cei 5 prieteni în conferință și începeam să facem vocalize, scuturări de diafragmă, respirații de abdomen, impostație vocală, poezii recitate la volum maxim și cu creion în gură. Era un spectacol pe care l-au „iubit” toți vecinii mei. Îi mulțumesc și soției mele pentru toate acele dimineți în care trebuia să-și pună perna și plapuma pe cap. :). Grație acelor 4 luni matinale am pornit în 2016 primul program online de voce, dicție și oratorie din țară.

 

3. Care sunt domeniile tale de expertiza? Cum ai format această expertiză și cum o ții “la zi”?

 

  • Voce, dicție, oratorie prin prisma experienței practice și a Școlii Populare de Artă (Clasa Actorie) pe care am urmat-o în liceu.
  • Marketing prin prisma doctoratului pe care l-am susținut în 2012
  • Copywriting prin prisma experienței de agenție. Și astăzi scriu deoarece cred că un orator bun trebuie să aibă condei. E valabilă și inversa.

Mă țin la zi în toate domeniile cu lecturi, cursuri și multă experiență practică din care învăț zilnic.

4. Povestește-ne o situație prin care ai văzut oameni ce s-au transformat prin programele tale. Cum erau la început, cum au fost după programul făcut cu tine? Ce a produs aceasta transformare?

Am descris mai demult pe Republica o experiență de acest gen. Sunt multe. Oamenii prind în primul rând curaj în forțele proprii și nu mai intră în panică atunci când trebuie să lege 2 cuvinte în fața unui auditoriu. E lucru mare. Particip incognito la multe dintre prezentările foștilor meu cursanți și observ că fac îmbunătățiri la calitatea vocii, postură, limbajul corpului și atitudine, în general. Fiecare cursant are un buton pe care, odată ce l-ai atins, declicul se produce.

5. Uneori, ce se întâmplă în sala de training aduce și surprize. Povestește-ne o întâmplare surprinzătoare/ nostimă din sala de training. Cum ai gestionat acea situație?

Tot timpul am surprize în sala de training pentru că tehnica nu mă iubește. Drept e că nici eu nu mă sufoc de dragul ei. Ne tolerăm reciproc, dar nu ne-am căsători și nici copii n-am vrea să facem împreună. Din acest motiv, eu sunt acel om în prezența căruia stickurile nu merg, PowerPoint-ul nu se deschide, proiectorul pușcă, microfonul scârțâie, laptopul își dă restart și update-uri în mijlocul susținerii etc, etc.

Am vrut să merg la vrăjitoare, astrologi, la Mama Omida, să-i întreb pe toți de ce am atât de mult ghinion la partea tehnică și numai atunci când trebuie să țin prezentări sau traininguri. Nu am găsit un răspuns. Doar o prietenă mi-a spus că algorithm disruptive și că de aia pățesc atâtea. :). Prin urmare, am schimbat paradigma și am devenit un trainer minimalist care cu o carioca și 2 foi de flipchart a învățat să facă mai mult decât cu 40 de slide-uri. Mi-am amintit de lecturile mele despre Aristotel care își învăța discipolii să rețină formule concentrate, memotehnice ca să nu piardă resurse cu materiale scrise. În atelierele pe care le susțin metodica pe care o aplic e experiențială, iar predarea e la minima rezistență. Din acest motiv numesc întâlnirile ateliere nu cursuri. Mă axez pe situații, aplicații din care cursanții să extragă informații. Am introdus și un modul de improvizații în care antrenez cursanții să facă față oricărei situații stupide și neașteptate care îți vine în față la o prezentare. Vorba aia: nu te poți pregăti cât imprevizibil îți poate apărea. J Nassim Taleb știa ce știa cu lebăda lui neagră.

6. De curând te-ai “întâlnit” cu Qriser. Ce înseamnă Qriser pentru tine?

Încep cu o întâmplare. La începutul acestui am avut o situație ciudată. Am citit o serie de 5 cărți pe care    le-am găsit pe internet cu titluri și descrieri foarte atractive. Nu sunt un cumpărător impulsiv, dar le-am comandat pe toate imediat. Mi se păreau wow! Am început să le citesc, le-am și terminat, dar nu mi-au plăcut. Concluzia mea s-a așternut rapid: cărți slabe, forme fără fond, limbă de lemn, porcării comerciale. Bani aruncați pe fereastră. Am fost dezamăgit, mi-a sărit muștarul și am luat o decizie: nu mai citesc nimic fără o recomandare care să vină din partea unor oameni în a căror opinie am încredere. De când am făcut schimbarea mi-am dat seama că experiențele mele în cunoaștere sunt mult mai valoroase. Principiul de mai sus e valabil și la cursuri. Traininguri sunt din ce în ce mai multe, mai variate, dar trebuie să recunoaștem: nu toate oferă valoare și prea puține sunt create cu adevărat pentru om și nevoia lui.

Pentru mine Qriser e acel prieten care poate să-mi facă recomandările de care am nevoie înainte să iau o decizie de învățare. Pentru că am încredere în el.

7. Qriser se bazează pe o comunitate puternică: formatori, companii, cursanți. Ce gânduri ai vrea să le transmiți celor din comunitate? Ce trebuie să facem împreună pentru a transforma dezvoltarea prin învățare într-un obicei zilnic?

Dacă ai o misiune clară în viață e normal să înveți pentru că ai nevoie de informații și idei proaspete care să te ducă mai repede la destinația ta. Dacă NU ai o misiune clară în viață și atunci e normal să înveți pentru că numai așa poți să te descoperi și să vezi ce-ți dorești cu adevărat. Indiferent în care dintre situațiile de mai sus te afli, soluția e cunoașterea.

 

Comunitatea Qriser îți aduce cele mai bune programe de învățare continuă.

Când ai nevoie. Unde ai nevoie.

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu