„Da, este un restart, dar suntem pregătiți” – Cătălin Stancu, Managing Partner Sfera Business

„Trainingul este o experiență. Este un vibe, înainte de a fi un proces.” Cătălin Stancu, Managing Partner Sfera Business

Cătălin Stancu, Managing Partner & Senior Trainer Sfera Business, ne prezintă, în noul interviu acordat Qriser, viziunea sa asupra programelor de învățare adaptate la noul context și cum răspunde Sfera Business acestei noi realități.

 

Cum influențează noul context sectorul de learning and development?

Ne trezim în fiecare dimineață într-o lume nouă. O lume în care ar fi bine să învățam, să reînvățăm mai exact, cum se face totul. Multe lucruri nu mai sunt la fel. Și este evident că nu vor mai fi niciodată la fel. Din punctul meu de vedere nu schimbarea este șocantă, ci ritmul în care ea se produce. Practic, dacă lucrezi într-o corporație și să spunem că ai fi fost plecat pentru 10 zile într-un concediu, când te-ai fi întors nu ai mai fi găsit aproape nimic la locul lui. Rutine de team-work, planuri de business, modalitate de interacțiune și comunicare și multe altele-totul diferit.

În acest context, procesul de învățare, de dezvoltare profesională, este supus unor presiuni uriașe. Trecerea în online nu se poate face dintr-o dată. Nu poți pur și simplu să iei un program și să îl livrezi în fața unui computer. Trainingul este o experiență. Este un vibe, înainte de a fi un proces. Preocuparea oricărui facilitator ar fi bine să fie orientată către adoptarea comportamentelor și abilităților de către participanți, ulterior programului de pregătire. Iar pentru acest lucru, cadrul, contextul, sunt esențiale. Iar în online se creează cu totul diferit. Interacțiuni diferite, interactivitate generată în alt mod, timp, pauze, totul. Și da, este un restart. Suntem pregătiți pentru acest lucru.

 

Catalin Stancu - Sfera Business

 

Pe scurt despre background-ul Sfera Business – de câți ani s-a lansat acest proiect? Care sunt ariile de training/dezvoltare acoperite? Cum răspunde Sfera Business la noile nevoi?

În aprilie împlinim 6 ani. Nu știu când au trecut. Ritmul, proiectele, transformarea, echipa – totul a fost amețitor. Am pornit la drum cu un principiu – training de dezvoltare profesională livrat de facilitatori cu experiență de business relevantă și cu un set de valori la care facem apel de fiecare dată când ne lovim de o situație sau de o provocare nouă. Am încercat, am reușit, am greșit, am schimbat. Ne-am propus extrem de multe lucruri, am muncit uneori supraomenesc, am creat un standard, credem noi. Avem o echipă solidă, cu traineri și consultanți relevanți pentru ariile de dezvoltare în care facilitează cursuri.

Aslak de Silva este CEO la Nordic Business Forum, eveniment care, spre exemplu, anul trecut l-a avut că invitat principal pe Barrack Obama. Pablo Ferreirós Bennett, profesor de marketing la Universitatea din Valencia, livrează training-uri și susține conferințe în multe zone din această lume. Adriana González Gil, înainte să fie Head of Neuroscience la Sfera Business a fost implicată în proiecte educaționale în Universitățile din Caracas și Alicante. Echipa de traineri români (Florin Glință, Diana Stănculescu, Lorena Drăgușel și subsemnatul 🙂 ) are de asemenea experiență diversă și relevantă în piața locală, în multe industrii.

Ancorați în realitate

Am creat un mix complet de competențe complementare, care ne-a “direcționat” implicit către ariile de training pe care le oferim clienților noștri, într-un mix de soft și hard skills care noi zicem că ajută mult. Fie că vorbim de leadership, management de oameni sau de proces, self-development, comunicare în interiorul și în afara organizației, vânzări și management de vânzări, clienții noștri sunt siguri că ceea ce primesc este ancorat și aplicabil. Este, probabil, cea mai importantă promisiune a noastră.

Pentru că suntem parte a comunității, pentru că înțelegem momentele cruciale prin care oamenii și companiile trec, am decis că în luna mai să susținem cât de tare putem eforturile corpului medical din România. Fie că vrei să afli de la Aslak de Silva despre “Benefits of leading by empowering your team members”, de la Florin despre “Delegare că instrument managerial în conducerea echipelor remote”, de la Diana despre “Metamodelul – importanta întrebărilor în procesul de comunicare”, de la Pablo “Why neuromarketing is crucial for your business” sau de la mine, informații despre “Structura ședințelor și cum o translatam în online”, trebuie să știi că 50% din încasări vor merge în Fondul de Urgență pentru Spitale al Asociației Magic.

 

Cine este Cătălin Stancu?

Am 44 ani. Sunt căsătorit de 10 ani, am o fetiță de 6 ani pe care o cheamă Lara. Fascinantă. O fetiță de la care învăț permanent lucruri, și care la întrebarea: “Ce e important în viață?”, îmi răspunde de fiecare dată: “Să fii cinstit, să fii generos și să nu renunți”. Mă rog… mai schimbă ordinea :).
Profesional, am condus echipe în zona comercială atât în companii românești importante, cât și în companii multinaționale. La 23 de ani eram deja directorul unei filiale a unui producător important de bere și coordonam o echipă formată din 48 oameni. Am avut, în 2008-2010, o experiență antreprenorială din care am învățat extrem de multe. O fabrică de sandwich-uri și salate. Cea mai dură și scumpă lecție din viața mea.

În 2017 am absolvit un Executive MBA la Asebuss, în parteneriat cu Kenessaw University din Atlanta. Sunt pasionat de munca mea. Îmi plac oamenii, iubesc interacțiunile și ador să împărtășesc tot ce mi s-a întâmplat, și bun și rău. Mi se spune că o fac, uneori, cu umor. Cred cu tărie în forța comunităților de profesioniști. Cred în împărtășirea de experiență, în maparea conceptelor pe situații reale. Mai cred în școală. Și în efort. Cred că înainte de a ști cum să muncești smart ar fi bine să muncești mult. Altfel, nu cunosc o cheie a succesului.
Sunt topit după fotbal și de câte ori am ocazia joc într-un club de fotbaliști amator, F.C. Player. Cu prieteni de o viață.
Cred cu tărie în valorile Sfera Business: respect, pasiune, inovație, excelență, experiență relevantă.

 

Spui că simulările de business reprezintă un „pariu important pentru Sfera”. Cât de mult este nevoie de această abordare pentru piața din România?

Unul dintre cei mai importanți diferențiatori la nivelul companiei este mixul de hard și soft skills pe care îl propunem. În programele noastre mapăm concepte teoretice pe experiențe reale din viața de business ale facilitatorilor. Credem cu tărie în școala adevărată, de business. Care te învață și elemente soft, atât de necesare, dar care iți arată și impactul în rezultatele afacerii tale. Credem că este relevant să afli cum poți influența liniile dintr-un P&L, care este diferența intre lichiditate și profitabilitate și de ce sunt ambele importante. Este, ca de fiecare dată, un conglomerat complet de abilitați și competențe. Concentrarea doar pe unele elemente, fie ele hard sau soft, nu îți conferă înțelegerea holistică a procesului de management.

În acest context, construcția de medii virtuale, pe baza unor algoritmi, care copiază în termeni cât mai fideli mecanismele din spatele conducerii unui business, ajută participanții să înțeleagă, fără risc, impactul propriilor decizii de business. Ghidați corect, aceștia pot primi insight-uri greu de atins în alte formate de învățare. Practic, utilizând aceste instrumente, înveți mult și repede. Toate simulările de business pe care le-am lansat, “Crisis and change management”, “Business planning”, “Implementing the winning strategy” permit participanților, cu un user și o parolă, să își conducă propriile companii, să riște, să ia decizii și să vadă rapid impactul. Poți chiar da faliment, în joc, din fericire fără să pierzi bani sau să schimbi destine reale. Este, așa cum spun participanții noștri, o experiență fabuloasă.

 

Sfera Business

 

De curând, te-ai întâlnit cu “Qriser”. Ce înseamnă Qriser pentru tine? Ce putem face, împreună, pentru a dezvolta, calitativ și cantitativ, domeniul învățării continue?

Inițiativa Qriser este excepțională, iar în noul context capătă și mai multă valoare, în sensul în care permite celor preocupați de dezvoltarea personală și profesională să aibă la un click distanță informații relevante despre programe care ar putea fi de interes. Suntem încântați să fim parteneri în acest proces. În mod evident, demersul sprijină domeniul învățării continue, iar temele care își fac apariția în aceste zile pe platforma Qriser demonstrează, o dată în plus, adaptarea companiilor de consultanță și training la noile coordonate.

Fie că este vorba despre companii care își caută programe complexe pentru propriile echipe, fie că e vorba de participanți individuali preocupați de ariile proprii de dezvoltare, platforma asigura un suport real și pune “pe raft” produse, programe, soluții diverse.
În calitate de partener Qriser, suntem pregătiți să venim alături de voi în această preocupare. Suntem deschiși să căutăm împreună teme care ar putea fi de interes, de la care să pornim pentru a apropia și mai mult conținutul de nevoile identificate în piață. Ne propunem să ținem aproape, în sens real, să adaptam, să construim, să sprijinim.
Qriser este, în mod evident, unul dintre motoarele puternice cu impact direct în dezvoltarea profesioniștilor din România.

Ți-a plăcut și vrei să citești și alte povești despre învățare? Aici te poți înregistra la newsletterul Qriser!

Urmărește-ne pe conturile de Facebook și Linked in pentru a fi mereu la curent cu noutățile comunității Qriser!

 

Comunitatea Qriser îți aduce cele mai bune programe de învățare continuă.

Când ai nevoie. Unde ai nevoie.

Lasă un comentariu